Terrasse af Richard Wettstein

Sidste forår lagde Richard Wettstein en terrasse med fantastisk en udsigt.

ARDEX, producenten af fliseklæb, skrev i denne forbindelse en fin artikel om hans arbejde:

Richard Wettstein fliselægger og ovnsætter

SOLIDT FLISEARBEJDE KRÆVER KVALITETSFOKUS FRA NEDERST TIL ØVERST

2. juli 2020

Klargøringen af underlaget er mindst lige så vigtig for det færdige resultat som selve fliselægningen. Det fortæller fliselægger og ovnsætter Richard Wettstein fra Helsingør, der har arbejdet med ARDEX siden læretiden. ”Og jeg har aldrig fået en eneste reklamation,” understreger han.

Richard Wettstein har i maj lagt sidste hånd på en stor ny fliseterrasse for en privatkunde i Snekkersten på Sjælland. Den oprindelige belægning var for længst blevet nedbrudt, ligesom betonlaget nedenunder var helt udvasket og begyndt at smuldre væk. Der havde endda dannet sig lange stalakitter på dækkets underside.

Derfor var første skridt for den Helsingør-baserede fliselægger at få banket alt det gamle materiale af og renset terrassen op, før der skulle laves en ny opbygning og til sidst lægges fliser. Richard Wettstein forklarer:

– Jeg bruger altid rigtig meget krudt på klargøringen af selve underlaget, for hvis ikke det er helt i orden, bliver resten heller ikke godt. Underlaget skal være lige så pænt udført som den færdige overflade, uanset om du lægger fliser til 40 eller 40 tusind kr. pr. kvadratmeter.

– Men ud over et solidt og grundigt forarbejde er materialevalget afgørende. Begge dele skal afstemmes optimalt i forhold til opgaven, hvis resultatet skal blive flot, fortsætter han.

Systemløsninger er afgørende for kvaliteten

Richard Wettstein er oprindeligt udlært både fliselægger og ovnsætter i Østrig, og han har siden læretiden brugt ARDEX-løsninger til flisearbejdet. På terrasseopgaven i Snekkersten lagde han ud med at rustbehandle og fugtsikre armeringsjern med ARDEX EP 2000. Derefter blev der brugt ARDEX A 18 som hæfteslemme og efterfølgende lavet cementpudslag med ARDEX A 38 mix.

Da det var gjort, blev der monteret ARDEX 8+9 vådrumsmembran samt ARDEX SK 12 tætningsbånd. Endelig anvendte han ARDEX X 90 OUTDOOR som fliseklæber og ARDEX G9S flex 2-15 til fugen samt ARDEX SN silikone til dilationsfugerne. Richard Wettstein uddyber om løsningen:

– Jeg valgte denne opbygning, idet man på denne måde blandt andet har færrest forskellige lag. Hvert lag er en risikofaktor, især udenfor. Samtidig er det vigtigt, at man holder sig til et samlet produktsystem, så de forskellige lag i en konstruktionsopbygning kan ’snakke’ sammen. Det har jeg i hvert fald de bedste erfaringer med. Mit indtryk fra ARDEX produktpaletten er, at de forskellige produkter virkelig er afstemt i forhold til hinanden. Det betyder, at risikable og dyre eksperimenter er unødvendige.

Richard Wettstein understreger samtidig, at den relativt nylancerede ARDEX X 90 OUTDOOR fliseklæber giver en helt særlig fordel i udendørsarbejdet, idet den er regnbestandig efter kort tid:

– Det gør, at man kan udføre terrassearbejde uden overdækning, der i sig selv kan være en ret kostbar affære. I dette tilfælde ville en overdækning have kostet mindst 60.000.- i stilladsarbejde plus alt det sædvanlige bøvl, der er med denne del.

Løbende produktudvikling åbner konstant nye muligheder
ARDEX udvikler løbende produktporteføljen, så den er opdateret i forhold til myndighedernes krav, efterspørgslen i markedet og de behov, gulvlæggerne, murerne og malerne har. Men det er mindst lige så vigtigt, at der er styr på alt det andet ’uden om poserne’, som fx omfatter daglig teknisk service og kurser:

– ARDEX’ portefølje har udviklet sig meget, siden jeg var i lære. Så det gælder om at holde sig opdateret, for der kommer hele tiden nye produkter til, som åbner for nye muligheder, også på de traditionelle fliseopgaver. Fx blev jeg opmærksom på ARDEX X 90 OUTDOOR i forbindelse med et altankursus for nogle måneder siden, og havde jeg ikke været med der, havde jeg nok valgt at bruge ARDEX X 77 i stedet til terrassen, slutter Richard Wettstein af.

Han driver sammen med Katrine Wettstein, der er kunstner, det fælles værksted og butikken N!CHEN i Helsingør. Her kan man kigge forbi og hente inspiration til en ny håndlavet kakkelovn eller fx opleve skulpturer og malerier.

Richard Wettstein fliselægger og ovnsætter