vægmaleri af Katrine Wettstein

Vægmaleri til Horserød Statsfængsel

I foråret blev Katrine Wettstein kontaktet af Alex Poulsen Arkitekter, der netop havde afsluttet en byggesag for Horserød statsfængsel. Som kronen på værket skulle et vægmaleri pryde en gang i det nyrenoverede område.

Gang inden maleri

Hvis man kender til Katrines kunst, så ved man måske, at hun hovedsageligt maler med kalkkasein, der kan males på kalket grund eller træ overflader. Hun håbede derfor på, at maleriet kunne males på plader i hendes værksted. Udfordringen var, at gangen både havde funktion som som gennemgang og brandudgang, derfor var dækkende plader udelukket og værket skulle males direkte på væggen i akryl. Udfordring modtaget.

Fra skitse til vægmaleri

Katrine efterspurgte tema for det ønskede maleri, og første bud var skov. Dette tema arbejde Katrine så videre på med udgangspunkt i Tisvilde hegn og Hornbæk plantage. Det dejlige ved at male er, at man jo frit kan kombinere og tilføje. Da skitsen blev godkendt, blev den endelige lokationen også valgt, en væg på 2,5 x 5 m.

Skitse til Horserød Statsfængsel

Vægaleriet tog form

Som udgangspunkt havde Katrine haft de indsatte i tankerne, da hun udformede skitsen til vægmaleriet. Men efter mange timers ophold i Horserød Statsfængsel, blev hun klar over, at de ansatte ofte tilbragte langt mere tid i fængslet, end de indsatte. Da de første farver kom på væggen sagde en medarbejder:

” Ved du, hvor dejligt det er at se på lidt farve, jeg har kikket ind i den hvide væg i 15 år”.

det første laseringslag

Et vægmaleri har jo den fornemme opgave at indgå i forudbestemte omgivelser. Derfor var det, efter Katrines mening også vigtigt, at maleriet tog form derefter. Når man yderligt arbejder i længere tid på den samme lokation, præges man hurtigt at stemninger og mennesker, der er på stedet. I Katrines tilfælde en gang/gennemgang, hvilket betød en konstant trafik af mennesker. Katrine besluttede sig for at inddrage flere farver end først planlagt. Et valg, der gav denne fine kommentar af en indsat:

“jeg bliver rolig af at se på maleriet”

Den kommentar gav blod på tanden, og nu, en måned efter start ser det færdige vægmaleri således ud.

Maleri set fra fængselsiden
Maleri set fra indgangen

Om en måned skal maleriet så endelig forsegles med UV lak. Jeg glæder mig til at afslutte endeligt, men her vil jeg bare sig tak for en fantastisk opgave, og den store opbakning jeg har fået af ansatte, indsatte, gæster og famile, og alle de andre, der har deres daglige gang i Horserød statsfængsel. Katrine