Restaurering på Højstrupgaard

I foråret 2010 fik Richard den spændende opgave, at stå for restaurering af kunstværket “Alverden” af Peter Severin og Leif Madsen på Højstrupgaard.

Det kunstfærdige basin var utæt og mosaikken trængte til en kærlig hånd, efter 40 år i vind og vejr. Hele bassinet skulle tømmes, mosaikken renses og restaureres på værkstedet i byen.

Allerførst skulle fotograf Christian Stæhr affotografere springvandet fra oven, så vi kunne få et “landkort” over hele kunstværket. Katrine dannede sig et førstehåndsindtryk af værket, for bedre at kunne forstå opbygning og budskab af det,  inden vi splittede det til atomer.

Undervejs stødte vi på mange udfordringer. Hvordan flytter man for eksempel en godt 800 kg tung lotus?

Løsningen var at bygge en slags sæbekasse.  Der blev monteret gamle bildæk, som vi først tog luften ud af.  Sæbekassen blev bygget rundt om lotussen, hvorefter der blev blæst luft i alle fire hjul på samme tid. Blomsten blev derved løftet jævnt op, hele vejen rundt. Det lykkedes! Vi fik lotussen et par centimeter op og kunne efterfølgende flytte rundt på den, mens den nye isolering blev etableret!

Christian Kraft fra Salzburg svejsede PVC folie i basinnet. Foliens tæthed blev både kontrolleret elektronisk og med gammeldags vandtest. Springvandet var endeligt tæt og der kom ikke en dråbe vand ud, selv ikke af et kontrolhul, vi lavede i parkeringskælderen under springvandet.

Efter at have haft alle keramiske dele og glasdele på vores værksted N!CHEN, skulle hele herligheden atter samles.  I dette stadium var vi virkelig glad for Christian Stæhrs 1:1 fotografi! På denne måde var det forholdsvis nemt, at placere tingene, hvor de har været.

Springvandet stod færdigt lige til 1. maj 2010, med genindvielse, hvilket jo var meget vigtig dato for Højstrupgaard og LO skolen.

 

 

Ovnsætter og fliselægger Richard Wettstein. Kunstner Katrine Wettstein